Inloggen met eHerkenning: veilig en betrouwbaar

Rate this post

Als ondernemer krijgt u regelmatig te maken met de overheid en dient u informatie uit te wisselen. Deze informatie kan gevoelige informatie bevatten, waardoor veiligheid en betrouwbaarheid belangrijke rollen spelen. Om bij het online uitwisselen van informatie veilig en betrouwbaar te garanderen is het inlogmiddel eHerkenning ontstaan. Met eHerkenning kunt u veilig inloggen bij een overheidsdienstverlener en bent u ervan verzekerd dat de informatie veilig uitgewisseld wordt. Daarnaast weet de overheidsorganisatie exact wie u bent en welke rechten u heeft binnen de organisatie. Dit komt door de strenge eisen die aan eHerkenning aanvragen gesteld worden. U kunt eHerkenning vergelijken met DigiD, maar dan voor ondernemers.

Aanvragen van eHerkenning

Het inlogmiddel kan geleverd worden op verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Hierbij geldt hoe hoger het niveau des te zwaarder de beveiliging is. En dus ook de controles en verificaties die uitgevoerd dienen te worden. Er zijn in totaal vijf betrouwbaarheidsniveaus. Bent u nog niet in het bezit van een eHerkenningsmiddel? Bekijk dan hieronder de pagina's om de prijzen van het niveau naar keuze te vergelijken.

Met eHerkenning inloggen op één manier

Het inloggen met een eHerkenningsmiddel maakt het makkelijker voor de ondernemer. U krijgt namelijk één gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie voor alle aangesloten dienstverleners. Zo hoeft u niet voor iedere dienst een nieuw account met een daarbij horende wachtwoord aan te maken. Momenteel zijn er meer dan 400 overheidsorganisaties aangesloten bij eHerkenning, denk hierbij aan de Belastingdienst, Douane, UWV en Gemeente Den Haag. U kunt met eHerkenning inloggen bij de Rijksoverheid, gemeentes, provincies, waterschappen en private organisaties. Naar verwachting gaat dit de komende jaren alleen maar groeien.

Zes verschillende aanbieders om in te loggen met eHerkenning

De overheid heeft bepaald dat er slechts zes bedrijven eHerkenning mogen uitgeven. U kunt dus alleen inloggen met eHerkenning via: Connectis, Digidentity, KPN, QuoVadis, Reconi (voorheen CreAim) of Z Login. Deze eHerkenning leveranciers verschillen alleen op basis van prijzen, aanvraagprocedures en klantenservice. Iedere aanbieder moet zich houden aan dezelfde eisen die gesteld worden door de overheid en alle leveranciers leveren hetzelfde inlogmiddel. eHerkenning vergelijken op basis van prijzen wordt dus sterk aangeraden. Zo bespaart u direct bij het aanschaffen van het middel en betaalt u niet te veel.

Inloggen met eHerkenning wordt verplicht

In 2019 is eHerkenning verplicht voor alle overheidsorganisaties. Dit betekent dat alle ondernemers die online gegevens willen uitwisselen met overheidsorganisaties eHerkenning moeten aanvragen. Het overstappen naar eHerkenning gaat in de meeste gevallen gefaseerd en wordt duidelijk aangegeven door de overheidsorganisatie. Houd er rekening mee met het feit dat een eHerkenningsmiddel persoonsgebonden is en niet overgedragen mag worden.

Plaats een reactie