Hoe vraag ik eHerkenning aan? Volledig stappenplan

eHerkenning aanvragen kan op het eerste gezicht een pittig karwei zijn. Gelukkig hebben de leveranciers de verschillende aanvraagprocessen zo gemakkelijk mogelijk ingericht. Bij het aanvragen van eHerkenning worden worden veel gegevens gecontroleerd van de betrokken personen, en hiervoor is de juiste documentatie en informatie vereist. Op deze pagina vindt u een eenvoudig stappenplan hoe u eenvoudig de verschillende aanvraagprocessen kunt doorlopen. Houd er wel rekening mee dat iedere aanbieder haar aanvraagproces anders heeft ingericht.

Stap 1: Bepaal welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft

Het betrouwbaarheidsniveau is zeer belangrijk bij eHerkenning aanvragen. Wanneer u een te laag niveau heeft kunt u namelijk niet inloggen, en er zitten extra kosten verbonden aan het upgraden van uw middel. Bepaal daarom eerst welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft. Weet u al bij welke dienstverlener u wilt inloggen, ga dan na welk betrouwbaarheidsniveau zij uitvragen.

Houd ook rekening met de toekomst, verwacht u later op een hoger niveau te moeten inloggen? Vraag dan een hoger niveau aan. Naar verwachting wordt eHerkenning niveau 3 de standaard voor veel dienstverleners.

Stap 2: Bepaal welke machtigingen u nodig heeft

Een machtiging zorgt ervoor dat u kunt inloggen bij een dienst. Iedere dienst heeft zijn eigen unieke machtiging. Niet iedere leverancier geeft alle machtigingen uit op het gekozen betrouwbaarheidsniveau. In sommige gevallen moet u deze zelf specificeren. Zorg er ervoor dat u alle machtigingen selecteert die u nodig heeft en eventuele machtigingen waarvan u denkt in de toekomst te gebruiken. Ook het achteraf toevoegen van machtigingen brengen extra kosten met zich mee.

Biedt de leverancier alle machtigingen of alle diensten aan op een bepaald niveau? Dan kunt u inloggen bij alle diensten op het gekozen niveau, en bij alle diensten die in de toekomst worden toegevoegd.

Stap 3: Kies één van de zes eHerkenning leveranciers

Er zijn zes erkende eHerkenning leveranciers die elk dezelfde machtigingen leveren. Iedere leverancier bepaalt haar eigen prijs, en kunnen tientallen euro’s per jaar verschillen. Het is dus goedkoper om de leverancier te kiezen met de laagste prijs. Wij van eHerkenning Expert vergelijken alle eHerkenning leveranciers en tonen de beste keus op basis van prijs. Op die manier kunt u al gauw € 35 per jaar besparen.

eHerkenning aanbieders vergelijken?

Vergelijk eenvoudig eHerkenning aanbieders op basis van prijs. Wij hebben de goedkoopste aanbieder voor u geselecteerd.

Stap 4: Ga na wie er namens de organisatie mag tekenen

Het eHerkenningsmiddel wordt aangevraagd voor de organisatie, en hiervoor moet getekend worden door de bevoegd vertegenwoordig(s). Op het KvK-uittreksel staat gespecificeerd wie er moet(en) tekenen. Indien iemand Zelfstandig Bevoegd of Gevolmachtigd is dan mag deze persoon over het algemeen zelfstandig tekenen. Bij een Gezamenlijk Bevoegdheid moeten alle bevoegd vertegenwoordiger(s) gezamenlijk tekenen.

Stap 5: Bepaal wie het eHerkenningsmiddel namens de organisatie gaat gebruiken

Wie gaat er handelen namens de organisatie en inloggen bij overheidsdienstverleners? Dit kan de bevoegd vertegenwoordiger zijn of een medewerker. Houd er rekening mee dat het een persoonsgebonden middel is en dat het middel door niemand anders gebruikt mag worden dan de opgegeven persoon.

Stap 6: Verzamel de juiste documentatie

Afhankelijk van de leverancier en het betrouwbaarheidsniveau dient u verschillende documenten aan te leveren. Het is belangrijk dat alle documenten voldoen aan de eisen die de leverancier stelt. De volgende documenten zijn in de meeste gevallen noodzakelijk bij het aanvragen van eHerkenning:

  • KvK-uittreksel met de juiste geldigheid gesteld door de leverancier (een niet gewaarmerkt uittreksel is voldoende)
  • Kopie identiteitsbewijs van de bevoegd vertegenwoordiger(s). Let goed op de geldigheid van het identiteitsbewijs.
  • Kopie identiteitsbewijs van eventuele gebruiker. Let goed op de geldigheid van het identiteitsbewijs. Niet bij alle leveranciers noodzakelijk.

De volgende gegevens kunnen uitgevraagd worden door de leverancier:

  • Organisatiegegevens
  • Persoonsgegevens bevoegd vertegenwoordiger(s) en de eventuele gebruiker
  • E-mailadressen
  • Mobiele telefoonnummer gebruiker (let op: wordt gebruikt bij het inloggen)
  • PKI Overheidscertificaat thumbprint (alleen EH4)

eHerkenning aanbieders vergelijken?

Vergelijk eenvoudig eHerkenning aanbieders op basis van prijs. Wij hebben de goedkoopste aanbieder voor u geselecteerd.

Stap 7: Start het gekozen aanvraagproces

Met alle documentatie en gegevens gereed bent u voldoende voorbereid op het aanvraagproces. Wanneer u alle documentatie en informatie juist aanlevert kan de leverancier uw aanvraag snel verwerken en het middel uitgeven. Alle aanvragen worden handmatig gecontroleerd en gevalideerd. Wanneer u aanvullende documenten of informatie moet aanleveren dan moet uw aanvraag opnieuw gecontroleerd worden.

Stap 8: Aanvraag opsturen per post naar de aanbieder

De aanvraag wordt door de leverancier handmatig gecontroleerd door één van de medewerkers. Hiervoor is over het algemeen een originele handtekening vereist op briefpapier. Na het afronden van de aanvraag kunt u de aanvraag uitprinten en per post versturen naar de aanbieder. Het is afhankelijk van de aanbieder hoe de overige documenten, zoals het KvK-uittreksel en kopie identiteitsbewijzen aangeleverd moeten worden. In sommige gevallen kan dit via het aanvraagproces (online), in andere gevallen wordt het via de post meegestuurd.

Houd rekening bij eHerkenning niveau 3 en 4 met een fysieke face-to-face identificatie. Iedere leverancier moet deze identificatie uitvoeren.

 

Plaats een reactie