Wat is eHerkenning?

4.9/5 - (7 stemmen)

eHerkenning is te vergelijken met DigiD, maar dan voor bedrijven. Zoals burgers met DigiD kunnen inloggen bij de overheid, zo kunnen bedrijven, ondernemers en beroepsbeoefenaren hetzelfde met eHerkenning. eHerkenning is dus een inlogmiddel, waarmee een persoon namens een organisatie kan autoriseren bij een (overheids)dienstverlener. Een belangrijk verschil is dat DigiD wordt verstrekt door de overheid en eHerkenning door commerciële bedrijven. Dit betekent dan ook dat een eHerkenningsmiddel niet gratis is en dat hier kosten aan verbonden zitten. De beheerorganisatie heeft zes leveranciers erkend voor het leveren van eHerkenning. Zij voldoen allen aan dezelfde eisen die gesteld worden, maar verschillen in prijs en type eHerkenningsmiddelen dat wordt geleverd. De zes erkende eHerkenning leveranciers zijn:

Met eHerkenning kunt u eenvoudig zaken doen

Met eHerkenning wordt het eenvoudiger om online zaken met elkaar te doen. U kunt met 1 inlogmiddel, een eHerkenningsmiddel, veilig inloggen bij alle aangesloten dienstverleners. U hoeft dan niet meer voor iedere dienst een ander inlogmiddel te gebruiken. De dienstverlener bepaalt zelf welk betrouwbaarheidsniveau gebruikt gaat worden voor de dienst. Op dit moment kunnen vijf verschillende betrouwbaarheidsniveau's uitgegeven worden:

  • EH1, wordt o.a. gebruikt voor: aanvragen VOG, subsidie praktijkleren
  • EH2, wordt o.a. gebruikt voor: het Omgevingsloket en Tenderned
  • EH2+, wordt o.a. gebruikt voor: RVO en NVWA
  • EH3, wordt o.a. gebruikt voor: UWV, Douane en DNB
  • EH4

Voor de betrouwbaarheidsniveau's geldt: hoe hoger het niveau des te veiliger. Niet iedere aanbieder ondersteund alle niveau's. Ook wordt verwacht dat sommige niveau's uitgefaseerd zullen worden. Indien u een inlogmiddel nodig heeft dan kunt u eHerkenning aanvragen bij één van de zes leveranciers. Op onze website vergelijken wij alle eHerkenning aanbieders om zo de goedkoopste leverancier te tonen. Het is namelijk zo dat iedere aanbieder dezelfde eHerkenningsmiddel levert. Als u bijvoorbeeld eHerkenning betrouwbaarheidsniveau 3 nodig heeft om bij het UWV in te loggen dan ontvangt u bij alle leveranciers dezelfde machtiging om in te mogen loggen namens uw organisatie. Wij raden u dan ook aan om de goedkoopste aanbieder te kiezen.

Waar heb ik eHerkenning voor nodig?

Wanneer u zaken doet met een (overheids)dienstverlener dan kan het zo zijn dat u eHerkenning nodig heeft. Niet alle dienstverleners vragen eHerkenning uit en niet alle dienstverleners stellen het verplicht. De afgelopen tijd stappen steeds meer grote dienstverleners over op eHerkenning en stellen dit verplicht. Een voorbeeld hiervan is de werkgeversportaal van het UWV en de Belastingdienst.

U gebruikt eHerkenning om aan de dienstverlener te laten zien wie u bent en namens welke organisatie u handelt. Dit zijn allemaal zaken die grondig gecontroleerd moeten worden bij eHerkenning aanvragen. Op die manier is de dienstverlener ervan verzekerd dat er met de juiste persoon en organisatie gehandeld wordt.

Plaats een reactie