Is eHerkenning verplicht bij de Belastingdienst?

Rate this post

Voor het zakelijke portaal van de Belastingdienst is het binnenkort voor veel ondernemers noodzakelijk om met eHerkenning niveau 3 in te loggen. Hoewel het lijkt alsof het voor iedere ondernemer geldt, zijn er ook enkele uitzonderingen. Onderzoek eerst goed of u verplicht bent om eHerkenning voor de Belastingdienst aan te vragen.

Welke ondernemers hebben verplicht eHerkenning voor de Belastingdienst nodig?

Het zakelijke portaal van de Belastingdienst wordt gefaseerd uitgerold. Dit houdt in dat er steeds meer diensten aangeboden zullen worden via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Wanneer alle diensten via het nieuwe portaal worden aangeboden zal het oude portaal verdwijnen. Het nieuwe portaal is inmiddels al in gebruik genomen en het is mogelijk om hier met EH3 in te loggen.

Voor welke ondernemers geldt een uitzondering?

Vrijwel alle ondernemers moeten met eHerkenning niveau 3 inloggen bij Mijn Belastingdienst Zakelijk, maar er bestaan enkele uitzonderingen:

 • Zzp’ers mogen met DigiD inloggen
 • Eenmanszaken mogen met DigiD inloggen
 • U maakt gebruik van een intermediair, fiscaal dienstverlener of een softwarepakket

Voor bovenstaande rechtspersonen is het niet noodzakelijk om een eHerkenningsmiddel aan te schaffen. Neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst.

Voordelen van Mijn Belastingdienst Zakelijk en eHerkenning

eHerkenning niveau 3 wordt de standaard en wordt door steeds meer overheidsorganen gebruikt. Het zorgt ervoor dat u 1 inlogmiddel heeft voor al uw zaken met de overheid. Daarbij weet de overheid dankzij de fysieke identificatie exact met wie er zaken wordt gedaan. Het portaal zelf heeft een flinke update gehad en is nu volledig werkend op kleinere beeldschermen. Ook ziet het er een stuk mooier uit.

De volgende diensten worden op dit moment aangeboden:

 • BTW-aangifte
 • Rekeningnummer opgeven of wijzigen
 • Loonaangifte
 • Vennootschapsbelasting aangifte
 • Opgaaf ICP

In de toekomst zullen meer diensten door de Belastingdienst aangeboden worden.

3 gedachten over “Is eHerkenning verplicht bij de Belastingdienst?”

 1. De variabele kosten van deze dienst per login actie ligt op een fractie van een eurocent. De overheid is zelf niet zo heel handig gezien digid op omstreeks een dubbeltje per inlogactie ligt maar dat zal ook alleen maar dalen….

  Oftewel de komende jaren kan de prijs voor eherkenning dalen naar bijvoorbeeld 1 euro per jaar. Dergelijke bedragen kan de overheid ook wel afdragen en de ondernemers gratis van deze dienst voorzien…. Factureren en de administratieve lasten zijn tenslotte duurder dan de hele dienst.
  Puur wanbeleid dat de overheid de kosten de ondernemers laten betalen.

  Er zijn inmiddels al leveranciers die eh3 voor de belastingdienst leveren voor 20 euro per jaar ipv eerder 40 euro per jaar.
  De leveranciers worden hier schatrijk door zodra hun investering is terug verdiend.

  Beantwoorden
 2. Tevens staat de overheid het toe dat alle gegevens bij buitenlandse bedrijven staan en ook in het buitenland staan opgeslagen en dat buitenlandse werknemers toegang tot deze gegevens hebben.
  Dit is mogelijk zodra er een zogenaamde papieren contract is afgesloten dat men beloofd om er zorgvuldig mee om te gaan. De zogenaamde bewerkersovereenkomst… Hoe dat moet werken in het buitenland als de afspraken niet nagekomen worden is men behoorlijk naief….. Kijk maar eens hoe moeizaam het is om een juridisch proces te voeren over de MH17.
  Daarnaast is het een compleet overbodig systeem gezien er al digid is en dat eenvoudig aangevuld had kunnen worden met extra functionaliteit.
  Er zal gesteld worden dat alles veilig geëncrypt opgeslagen staat, maar dat is geen garantie want er moet ook een systeem zijn wat het kan encrypten en daar hebben mensen ook toegang toe….

  Beantwoorden
 3. Het is werkelijk van de zotte dat ik om loonheffing aan te geven, een commercieel bedrijf om toegang moet gaan vragen. Dit commercieel bedrijf heeft wellicht een goed contract getekend, maar kan zomaar in buitenlandse handen vallen.
  Erg ondoordacht van de regering.

  Beantwoorden

Plaats een reactie